Рівненський Інститут Київського університету права

  • Ukrainian
  • English
Home >> Student life >> Різне >> Екскурсія на завод «ОБОЛОНЬ»
Екскурсія на завод «ОБОЛОНЬ»

     Завод «Оболонь» один із найбільших в Україні з виготовлення напоїв. На заводі розливають безалкогольні, слабоалкогольні та алкогольні напої. Продукція розповсюджується по всій Україні та за її межами.
     В День Святого Андрія для студентів КУП НАН України була влаштована екскурсія на завод «Оболонь».
     Як розповіли студентам, пиво було повсякденним напоєм ще у Стародавньому Єгипті. Пиво, цибуля та хліб були основною їжею бідних та середніх верств його населення. Щоденна норма будівника пірамід складалася з 3-х буханок хліба, трьох жбанів пива та декількох пучків часнику та цибулі.
     З екскурсії студентам стало відомо, що для пивоварів основними інгредієнтами є вода, ячмінь, хміль і пивні дріжджі. Використовуючи такі прості складові, наші пивовари створюють велику кількість марок пива.
     В пивоварінні вода є основоположним інгредієнтом, від якості якого залежать органолептичні характеристики пива, його смак і стійкість.
     Саме тому компанія “Оболонь” з початку своєї пивоварної діяльності для приготування продукції використовує артезіанську воду із свердловин юрського і сеноманського горизонтів.
     Ячмінь – це зернова культура, колос якої має особливо довгу ость. Ячмінь не менш, ніж вода, важливий для приготування пива. Саме цей злак містить необхідний для пивоваріння крохмаль, який у варочному цеху перетворюється на екстракт.
     Завдяки вмісту гірких речовин, ефірної олії, поліфенолів хміль - незамінна сировина для пива. Саме він найбільшою мірою зумовлює характерні властивості бурштинового напою.
     Дріжджі забезпечуют процес бродіння. Пивні дріжджі завжди повинні бути мікробіологічно чистими, швидко зброджувати сусло й осідати на дно, утворювати чисте освітлене прозоре пиво з повним смаком та ароматом.
     Першим етапом в приготуванні пива є виробництво солоду. На цьому етапі - етапі солодження - відбирається ячмінь. Він замочується, пророщується і сушиться, в результаті чого утворюється солод. Пізніше солод очищують від сторонніх домішків, кондиціонують, зволожують і дроблять.
     Затирання включає три стадії: змішування подрібнених зернопродуктів з водою, нагрівання і витримування отриманої суміші при заданому температурному режимі.
     На наступному етапі пиво проходить фільтрацію, завдяки якій досягається його прозорість і стійкість. Залишки зернопродуктів, які відділилися, називаються пивною дробиною, яка використовується як корм для худоби. А сусло, яке стало прозорим, надходить в сусловарочний апарат.
     Студентам показали приміщення, в якому знаходяться великі чани, у яких при високій температурі сусло кип’ятять з хмелем. При цьому з нього повністю вивільняється повітря. Саме хміль надає пиву аромат і приємну гіркоту. Гіркі ароматичні речовини хмелю екстрагуються. Цей процес називається охмелінням сусла. Під час варіння сусло стерилізується і доводиться до бажаної густини.
     Щоб довести сусло до початкової температури бродіння проводиться його охолодження. Для низового бродіння – до +6 - +10 С, для верхового – до +15 - +22С.
     Після охолодження отримуємо початкове сусло – сусло, яке пізніше надходить на бродіння.
     Наступною стадією є бродіння та дозрівання.
     Після наступає етап фільтрації.
     Завершальною стадією є розлив.
     На заводі є різні зали для розливу продукції. Перше приміщення, в якому проходить розлив мінеральної води. Найцікавішим для студентів був апарат, який з маленьких пластмасових колб роздуває пляшки вмістом 2 літри. На добру згадку про завод співробітники подарували кожному студенту по колбі.
     Далі на нас чекав зал, де розливають пиво в скляний посуд. Зал наповнений різними машинами, у кожної з яких своє призначення: наклейка етикеток, закривання пляшок, безпосередньо сам розлив.
     В наступній залі студенти побачили, як розливають солодкі напої в залізні банки.
     В кінці екскурсії студентам подарували фірмові кульки «ОБОЛОНЬ» повні банок з «Живчиком».

Матеріал підготувала:
cтудентка 2 курсу
Ольга Золотар

 


Videotour

Відеотур

Contacts

Address:
Kyiv, str.
Dobrohotova 7A

Electronic address:
This e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it
Tel. for information:
(044) 424-33-35
Helpline:
(044) 409-23-28

Random Photo

Choose a convenient schedule of the library

Choose a convenient schedule of the library